Bateri Kursu İzmir

Darbuka Nasıl Çalınır? » Bateri Kursu İzmir'le En Sağlam Bateri Notları Darbuka Nasıl Çalınır? | Bateri Kursu İzmir'le En Sağlam Bateri Notları

Darbuka Nasıl Çalınır?

Darbuka ile ilgisi olan ve darbuka çalmayı isteyen kişilerin en başta yapmaları gereken şey, darbuka tutuşunun nasıl olduğunu öğrenmeleri gerektiğidir.

Darbuka çalımının gerçekleşebilmesi için öncelikle oturulan yerin yeterince yüksek olması gerekmektedir. Daha sonra ise, olması gereken pozisyon sağlanmalıdır. Ayakların yer ile teması olması gerekmektedir ve yükseklik en fazla diz kapağı boyutunda olmalıdır. Darbukanın yuvarlak kısmının iki bacak arasında sağlam bir şekilde sıkıştırılması ve sağa sola kaymasını engellemek gerekmektedir. Daha sonra  kolların duruşları ayarlanmalıdır ve oturulan nesnenin beli desteklemiş olmasına dikkat edilmelidir. Böylelikle çalım sırasında rahat edilmesi ve belin ağrımasının önüne geçilmiş olunacaktır.

‘Düm’ vuruşunun darbukada uygulanma şekli sağ el ile yapılmaktadır.

Baş parmak hariç diğer parmakların bitişik bir şekilde hizaya getirilmesi ile vuruş şekli uygulanmaktadır ve bu vuruş tekniği genellikle kuvvetli zamanlarda kullanılmaktadır.’Düm ‘ vuruşu uygulandığı zaman parmakların iç tarafının hepsinin darbuka ile temasa geçmesi gerekmektedir. Darbukada  yer alan deri kısmının parmakları geriye doğru iteklemiş olması sağlanmalıdır.

‘Tokat’ vuruşu ise ‘düm’ vuruşunun tam tersi şekilde yani sağ el ile uygulanmaktadır.

Baş parmağın hafif bir şekilde bükülmesi ve diğer parmakların da birbirlerine bitişik bir şekilde kapatılması ile vuruş gerçekleşmektedir. Bu vuruş şekli genellikle kuvvetli ve yarı kuvvetli zamanlarda kullanılmaktadır. Bu vuruş şekli uygulanacağı zaman dikkat edilmesi gereken husus darbukanın deri kısmına vurulduğu zaman aynı anda da deriyi tutmaya çalışır gibi baş parmak dışındaki geriye kalan bütün parmakların hareket etmesi gerektiğidir ve bu vuruş şeklinde sağ elde bulunan tüm parmakların darbuka derisi ile temasa geçmektedir.

Sağ el ‘tek’ vuruş şekli gerçekleştirilmek istendiği zaman parmaklar ile darbuka kasnağının en yakın tarafına vurulması  gerekmektedir.

Bu vuruş stilinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Vuruş esnasında kuvvetin bilekten gelmesi gerekmektedir eğer bilekten kuvvet alınmazsa ve koldan kuvvet alınırsa vuruş hataya uğramış olur. Tek vuruş stili zayıf karakterlidir.

Sol el ‘tek’ vuruşu yapılmak istendiği zaman sol elin işaret parmağı ile yüzük parmağı kullanılmalıdır.

Darbukanın kasnak kısmının en yakın tarafına vurulmak şartı ile gerçekleşen bu vuruş stilinde parmak hareketi ve kuvveti gerekmektedir. Eğer kol ve bilekten kuvvet alınırsa vuruş hataya uğramış olacaktır. Bu vuruş şekli ise zayıf karakterlidir. Bu vuruş tarzı uygulanan ritim tarzına göre değişiklilk göstermektedir ve eğer art arda uygulanmak istenirse öncelikle işaret parmağı daha sonra da yüzük parmağının sıra ile vurulması gerekmektedir.

‘Kesme’ vuruş stili sol el ‘tek’ vuruşları ile ortaya çıkmaktadır ve sesi kapalı ve kesik duyurmak maksadı ile kullanılmaktadır.

Sağ elden yardım alınarak uygulanan bu vuruş şeklinin kullanım zamanı genellikle yarı şiddetli zamanlarda olmaktadır. ‘Tokat’ vuruşundan çıkan ses ile kıyaslandığı zaman ‘tokat’ sesinin daha tiz hali olduğu görülür.